Basajo 180g/210g
Opis
Wyjątkowy ser pleśniowy o kremowej konsystencji, produkowany z surowego mleka owczego i poddawany długiemu okresowi dojrzewania w moszczu szczepu winogron Passito bianco. Pokryty rodzynkami z tych samych winogron. Rozkosz degustacji. Produkt TOP GOURMET.
Połączenie wina i sera było od zawsze podstawą każdej degustacji. Jednym z najbardziej udanych połączeń było zestawienie wina passito z serami pleśniowymi. Stąd właśnie wzięła się idea zespolenia tych składników w jedną całość. Wspaniały owoc tej idei został ochrzczony imieniem Basajo, imieniem, które zawdzięcza on jednej z wnuczek Antonio Carpenedo, która to mając roczek próbowała wymówić „formaggio” co znaczy „ser”. Basajo jest serem pleśniowym o kremowej konsystencji, produkowanym z surowego mleka owczego. Ostateczny efekt zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w moszczu szczepu winogron passito bianco. Pod koniec tego okresu ser zostaje pokryty rodzynkami z tych samych winogron. Degustując Basajo dajemy się oczarować przyjemności. W smaku kremowy z wyczuwalną słodką nutą wina passito.
Sugestie
Sugerujemy podawać Basajo w temperaturze pokojowej z winami passito. Interesujący z konfiturą z czerwonej cebuli. Wyśmienity w akompaniamencie rodzynek z Chile.