Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. 125g
Opis
Mozzarella Bufala to miękki ser pochodzący z południowych Włoch, wytwarzany ze świeżego mleka bawolego od czarnych bawolic rasy Bubalus Arnee. Bawolice te hodowane są jedynie w nielicznych regionach środkowych i południowych Włoch: Kampania, Lacjum, Apulia i Molise, co wpływa na wyjątkowy smak tego włoskiego sera. Bufala Mozzarella to najbardziej ceniona odmiana mozzarelli, znana ze swojej ciągliwości po roztopieniu i rozpływającej się w ustach konsystencji. Jak smakuje? Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym, ale i łagodnie kwaśnym smakiem, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak jeść mozzarelle? Sugestie podania
Włoska mozzarella bufala to rodzaj sera, który jest doskonałym składnikiem prawie każdego dania. Znakomicie smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie dominuje smaku potraw, a raczej idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Można ją jeść jako indywidualną przystawkę lub prostą sałatkę caprese (mozzarella z pomidorkami i bazylią). Do czego jeszcze dodać mozzarellę? Jest to ser znakomicie pasujący do sałatek i makaronów. Wspaniale smakuje z suszonymi pomidorami i ogórkiem lub w formie bruschetty z mozzarellą i świeżymi pomidorami. Prawdziwą rozkosz stanowi spróbowanie tego włoskiego sera na pizzy. Mozzarella di bufala campana jest kremowa w smaku i kapitalnie ciągnąca się po roztopieniu na każdym kawałku pizzy. Polecamy kombinację z pomidorkami.