Ser Gorgonzola 280gr/310gr
Opis
Gorgonzola, narodziła się w XII wieku na przedgórzu Alp lombardzkich.
Do jego powstania przyczynił się, jak mówi legenda, zakochany serowar, który zostawił twaróg na zewnątrz na całą noc, aby spotkać się ze swoją ukochaną. Następnego ranka, aby ukryć swoje niedopatrzenie, połączył twaróg z dnia poprzedniego ze świeżym. Pod koniec sezonowania ser był całkowicie pokryty plamkami zielonej pleśni i miał niezwykle delikatny smak.
Ser o charakterystycznym wyglądzie, z żyłkami pleśni, których delikatny kolor wspaniale komponuje się z kremowym kolorem makaronu. Ser Gorgonzola Dolce został stworzony, aby „jeść go oczami”.
Ma wyjątkową, miękką, kremową konsystencję i intensywny, ostry, dobrze wyważony aromat. Aż trudno się powstrzymać, aby go nie skosztować.
Sugestie
Gorgonzola wysokiej jakości. Doskonały sam w sobie, znakomity na deskę serów i do jedzenia bezpośrednio łyżeczką. Ser niezwykle uniwersalny, jeśli chodzi o możliwości zastosowania w kuchni.