Soppressa Veneta 100g
Opis
Salami to chyba najbardziej znany wyrób włoskiej kuchni.
Sopressa Veneta.
Produkowana w rejonie Venecji Euganejskiej. Powstaje z grubo mielonej wieprzowiny. Do posiekanego mięsa dodawane są przyprawy, zioła oraz czerwone wino. Poddaje się dojrzewaniu min.30/40dni, dzieki temu salami nabiera swojego smaku. Doskonały smak salami komponuje się w przystawkach, jako element deski wędlin, składnik kanapek.
Teraz czas na degustację:
Pokrój salami w plasterki połącz z dobrej jakości świeżym chlebem oraz wysokiej jakości oliwą z oliwek.
Nie zapomnij otworzyć butelki z czerwonym winem.
Aby poznać jakość dobrego salami sprawdzamy najpierw czy jelito jest naturalne, czy ma estetyczny wygląd, uważaj na salami, które ma zbyt ciemny wygląd oraz tendencję do zażółceń.
Jeżeli salami jest zbyt miękkie i wypływa tłuszcz oznacza to że dojrzewało zbyt krótko.
Jeżeli jest twarde i suche oznacza że było przechowywane zbyt długo, ale możemy go uratować, owijamy salami szmatką i nasączamy białym winem, czynność powtarzamy kilka razy, salami nabierze smaku i stanie się miękkie.