Ubriaco in Prosecco 180gr/210gr
Opis
Ser półtwardy z surowego mleka krowiego, dojrzewający przez minimum 4 miesiące. Na proces przygotowania sera składają się sesje zanurzania w wytłokach gronowych i winie Prosecco DOCG, po czym następują okresy leżakowania i suszenia w określonej temperaturze i wilgotności. Ser ma delikatny świeży, lekko kwaskowaty smak, o aromacie owoców cytrusowych i zielonego jabłka, charakterystycznych dla wina Prosecco, idealnie współgrających z delikatnym, owocowo-warzywnym zapachem mleka z hodowli tego regionu. Ser jest przyjemny w dotyku, łatwo dzieli się na porcje o nieregularnym obrysie. Ma cylindryczny kształt, cienką, żółtobrunatną skórkę, delikatnie oczkowany miąższ koloru słomianej żółci. W temperaturze pokojowej można zaobserwować „pocenie się” sera, dowód zmian smakowych i zapachowych.
Sugestie
Poleca się serwować go w akompaniamencie białych win. Ziołowoorzechowe nuty sera idealnie grają z aperitifem ze świeżych, owocowych win.