oliwki kalamata bez pestki ieron 360g
Opis
Podstawą w kuchni greckiej są oliwki w wielu odmianach, kształtach i kolorach.
Oliwki Kalamata (oliwki drylowane, bez pestki) - to najszlachetniejsze z greckich oliwek. Swoją nazwę zawdzięczają rejonowi, z którego pochodzą - okręgu Kalamata na Peloponezie. Dorodne, z grubym miąższem, będą ozdobą każdej wykwintnej kolacji. Zachowują swoje wszystkie walory smakowe dzięki naturalnej solance z dodatkiem oliwy Extra Virgin, soli morskiej i octu winnego.
Ieron oliwki, których nazwa pochodzi od greckiego słowa oznaczającego "Iero" czyli święty, są doskonałym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, które zmniejszają "zły" cholesterolu i pomagają utrzymać przepustowość tętnic.
Jednocześnie ich związki polifenolowe, w tym tyrosol i hydroksytyrosol czy luteolina, działają jako jako przeciwutleniacze i pomogą uniknąć stanów chorobowych, takich jak cukrzyca, osteoporoza czy choroby serca.
Całe, drylowane, krojone lub w każdej innej postaci Ieron oliwki stanowią 100% grecki przysmak, bez środków konserwujących.
360 gram. Słoik szklany.