Producenci

Fontal 180g/210

Dostępność: brak towaru
Cena: 16,32 zł

Cena regularna:

16.32
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Consorzio
Kod produktu: 464A-960E8

Opis

Fontal – młody włoski ser

Fontal jest młody w sensie historycznym ale także ze względu na czas jego dojrzewania. O tym, że Włochy słyną na cały świat z produkcji serów, wszyscy wiedzą. Ciekawostką jest jednak fakt, że nie są to tylko sery o długoletniej tradycji ale również całkiem niedawne odkrycia (1955 rok). Otwartość, innowacja i ciągła chęć udoskonalania, zwiększają bogate już dziedzictwo typowych, włoskich produktów rolno-spożywczych. Od wieków, niezmiennie stanowią one wielki potencjał w rozwoju gospodarczym tego pięknego kraju.

Skąd pochodzi ser Fontal?

Fontal jest ewidentnym przykładem postępowego kierunku w sektorze spożywczym i ma całkiem młodą historię. Urodził się w drugiej połowie ubiegłego wieku w Val di Non w Trentino Alto Adige. Powstał z zamiarem stworzenia produktu, który łączy cechy dwóch znanych serów: Fontina z Valle d’Aosta we Włoszech i szwajcarskiego Emmental. Sama jego nazwa, „fontal”, pochodzi od części dwóch oryginalnych imion: Fontina i Emmental, które przypominają o jego korzeniach. Nowy ser odniósł spory sukces i obecnie produkowany jest w północnych Włoszech, szczególnie w Piemoncie, Lombardii i Trentino.

Ser ten zaliczany jest do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz półtwardych. Produkuje się go zaszczepiając pasteryzowane mleko wybranymi enzymami mlecznymi. W temperaturze 31-33 ° C dodaje się podpuszczkę. Potem odbywa się ekstrakcja części serwatki, która po podgrzaniu wraca do kotła. Tam, masa doprowadzana jest do temperatury 38-40 °. Ekstrakcja masy serowej odbywa się w formach. Następnie odbywa się solenie w solance. Produkt jest gotowy do spożycia po 30 dniach dojrzewania.

Skórka (niejadalna) jest cienka i ma kolor jest ciemnożółty lub lekko słomkowy. Ma zwartą strukturę, a zarazem miękkią i elastyczną. Fontal ma kolor jasny,  słomkowożółty z rzadkimi, nieregularnie rozmieszczonymi, niewielkimi otworami.

Smak jest słodki, stabilny z delikatnymi nutami mleka. Jest to doskonały ser stołowy, który najlepiej łączy się z miodem oraz z dżemem z jagód lub pomarańczy. Dobrze pasuje do białych win o niskiej zawartości alkoholu lub lekkich piw. Wyśmienity jako składnik ciepłych potraw a przede wszystkim, idealny do roztapiania w piekarniku.

W zimowym okresie, kiedy spędzamy więcej czasu w kuchni warto spróbować nowych przepisów nawet tych cięższych, jak pyszne placki ziemniaczane, bo kiedy jest zimno, to potrzebujemy więcej kalorii. Zaproponuję wam nową wersję, wzbogaconą włoskim akcentem, którą z pownością pokochacie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium