Producenci

Manchego 180g/210g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,00 zł 29.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Consorzio
Kod produktu: 9D8A-85300

Opis

Ser manchego powstał na równinie La Manchy. Manchego jest rodzajem twardego sera, który dojrzewa od 50 do 120 dni. Ser cechuje się pikantnym i kremowym smakiem, a jego cechami charakterystycznymi są występowanie małych dziurek w miąższu oraz ząbków na skórce. W Hiszpanii ser manchego nazywa się queso manchego.

Ser manchego produkuje się w dwóch różnych wersjach:

    • Tradycyjnej – odmianę tę wytwarza się ręcznie z surowego mleka

 

    • Przemysłowej – ta odmiana wytwarzana jest z wykorzystaniem mleka pasteryzowanego.

 

Ponadto sery manchego dzieli się w zależności od długości ich dojrzewania.

    • Curado – dojrzewa 3-4 miesiące.

 

    • Fresco – dojrzewa 50 dni.

 

    • Viejo – dojrzewa od 4 miesięcy do 2 lat.

 

Manchego jest w Europie wpisany na listę wyrobów regionalnych, podobnie jak polski oscypek. Producent, chcąc posługiwać się tą nazwą sera, musi swój wyrób wytwarzać w ściśle określonych warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich składników.

 

Sposób podawania

Ser manchego jest typowym serem stołowym, który można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek – np. kanapek czy sałatek. Doskonale komponuje się z czerwonym winem oraz ze składnikami takimi jak szynka, suszone pomidory czy oliwki. Hiszpanie preferują najczęściej podawanie sera manchego razem z szynką serrano.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium