Manchego 180g/210g
Opis
Ser manchego powstał na równinie La Manchy. Manchego jest rodzajem twardego sera, który dojrzewa od 50 do 120 dni. Ser cechuje się pikantnym i kremowym smakiem, a jego cechami charakterystycznymi są występowanie małych dziurek w miąższu oraz ząbków na skórce. W Hiszpanii ser manchego nazywa się queso manchego.
Ser manchego produkuje się w dwóch różnych wersjach:
- Tradycyjnej – odmianę tę wytwarza się ręcznie z surowego mleka
- Przemysłowej – ta odmiana wytwarzana jest z wykorzystaniem mleka pasteryzowanego.
Ponadto sery manchego dzieli się w zależności od długości ich dojrzewania.
- Curado – dojrzewa 3-4 miesiące.
- Fresco – dojrzewa 50 dni.
- Viejo – dojrzewa od 4 miesięcy do 2 lat.
Manchego jest w Europie wpisany na listę wyrobów regionalnych, podobnie jak polski oscypek. Producent, chcąc posługiwać się tą nazwą sera, musi swój wyrób wytwarzać w ściśle określonych warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich składników.
Sposób podawania
Ser manchego jest typowym serem stołowym, który można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek – np. kanapek czy sałatek. Doskonale komponuje się z czerwonym winem oraz ze składnikami takimi jak szynka, suszone pomidory czy oliwki. Hiszpanie preferują najczęściej podawanie sera manchego razem z szynką serrano.