Salame Finocchiona 100gr
Opis
Finocchiona to mielone mięso wieprzowe, aromatyzowane nasionami kopru włoskiego i moczone w czerwonym winie. Jej receptura wywodzi się z Toskanii, prawdopodobnie z okresu późnego średniowiecza. Początkowo znana głównie na obszarze Florencji, znalazła szerokie uznanie na terenie całego kraju i poza jego granicami. Do jej produkcji wykorzystuje się mięso z partii brzucha i łopatki wieprzowej i po odpowiednim przyprawieniu poddaje długiemu okresowi dojrzewania. Swoją nazwę Finocchiona zawdzięcza dodatkowi nasion kopru włoskiego, który to zwyczaj wprowadzony został przez Toskańczyków, by zastąpić o wiele droższy w owym czasie pieprz.
Sugestie: Finocchiona świetnie komponuje się z domowej roboty chlebem. Pasuje również na klasyczny talerz przystawek. Doskonała też do pizzy Gourmet np. ze startym pecorino (ser z mleka owczego).