Taleggio 180g/210g
Opis
Taleggio to miękki ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka krowiego, pochodzący z północnej Lombardii. Jest serem maziowym, dojrzewającym, o bardzo charakterystycznym i ostrym aromacie. Dojrzewa od 6 do 10 tygodni. Swój intensywny aromat zawdzięcza bakteriom czerwonej mazi. Mimo mocnego zapachu w smaku jest zaskakująco delikatny i kremowy. Charakteryzuje go posmak świeżości, przez niektórych określany jako lekko trawiasty, kwiatowy, z migdałową nutą. Włoski ser Taleggio oznaczony jest znakiem jakości DOP i jako taki może być produkowany wyłącznie w regionie Lombardia. Również mleko wykorzystane do jego produkcji musi pochodzić tylko i wyłącznie od krów hodowanych w tej części Włoch.
Jak jeść ser Taleggio? Sugestie podania
Ser Taleggio DOP posiada charakterystyczną miękką strukturę i delikatny smak, dzięki czemu świetnie nadaje się jako składnik kremowych sosów do makaronów lub do pizzy. Bardzo dobrze smakuje z grillowanymi warzywami, a także jako dodatek do ciast i owoców. Jest znakomitym dodatkiem do prawdziwej włoskiej deski serów i wspaniale komponuje się z winem czerwonym. Ten włoski ser deserowy pasuje również do bruschetty, cukinii i szałwii. Bardzo często używany jest w daniach typu risotto, np. risotto asparagi con taleggio. Czym można go zastąpić? Zamiennikiem sera taleggio może być gorgonzola lub pecorino romano